2014. október 14., kedd

A legkisebbek játékai - Mivel játsszon a baba? 9-12 hónapos korig

A legkisebbik lányom most töltötte be az 1. évét. Most már látom, hogy már nem is baba! Olyan szépen kikerekedett a fejecskéje, hogy most már egészen kisgyermek kinézete van. :)
A kinézete mellett most már az értelme is egyre jobban nyiladozik, egyre változatosabban és könnyebben lehet vele játszani.
Nem volt ez mindig így, de találtam egy jó könyvet, amelyben kor szerint csoportosítva vannak feladatok.
Most megosztok veletek néhányat, amely a 9-12 hónapos babák számára van, hogy könnyebb legyen a babával való foglalatoskodás.

  1. Szóutánzó - Mondj egy egyszerű szót, és biztasd, hogy mondja utánad. Keress olyan szavakat (elsőként egy szótagúakat, p. süt, nem, baba, apa...), melyeket már ismer a babád. Utánozzatok állathangokat, pl mit mond a kutya, cica, madár stb. Kutatási eredmények bizonyítják, azzal, hogy beszélünk a gyermekhez elősegítjük majdani szókincsének alakulását. Tehát minél többször, minél többet, annál jobb :) Később, úgyis már csak hallgatnod kell őket.
  2. Vidám arcok - Újságokból vágj ki olyan színes képeket, melyek vidám, nevető  gyermekeket ábrázolnak. Ragaszd be egy füzetbe, vagy fotóalbumba, amit nem tud olyan könnyen széttépni és nézegesd végig a babával. Beszélj a képeken látható érzelmekről, a vidám arcok rögzülnek a kicsik tudatában. Kutatási eredmények szerint a gyermekek sokkal jobban emlékeznek azokra az eseményekre, amelyek erős érzelmeket váltottak ki belőlük.
  3. Énekóra - Válassz egy egyszerű gyerekdalt (pl. Zsipp-zsupp.., Katalnika, szállj el..., Süss fel nap, vagy Kis kacsa fürdik stb.). Énekeld különböző hangnemben, pl halkan, hangosan, suttogva, vagy akár dúdolva /én még reppeltem is, ez tetszett a legjobban, és azóta is el kell énekelnem így a Lencsi lányt :) /) Minél többször hallja tőled a babád az éneket, annál jobban igyekszik utánozni Téged és ezzel egyre jobban fejlődik a nyelvkészsége. Kutatási eredmények szerint az ének, a zenés játékok elősegítik a gyermek beszédelemeinek és mozgásos készségeinek könnyebb elsajátítását.
  4. Kint és bent - Már egészen pici korban érdemes elkezdeni az ismerkedést ezekkel a fogalmakkal. Tedd a baba egyik kedvenc játékát egy nagy papírdobozba. Segíts neki megkeresni és kivenni a játékot a dobozból. Tegyétek ismét vissza és újra, meg újra játsszátok el a játékot. Kutatási eredmények szerint a korai élményektől függ, hogy az agyban milyen alakzatban jönnek létre az idegsejtkapcsolatok. Az olyan térbeli fogalmak, mint a kint, bent, alatt, mögött, rajta fontosak az agy fejlődéséhez. Így a játék során is használd e szavakat.
  5. Fogmutogató - Mondd és közben mutogasd is a következő mondókát: 
  • Piros istállóban (Mutass a szájra)
  • fehér lovak állnak (szád kinyitva mutasd meg a fogakat)
  • Előjön egy vörös bika (nyújtsd ki a nyelved)
  • és mindet körbe nyalja (Érintsd meg a felső fogsorod a nyelveddel)
          Mondd el a szöveget újra és most a baba szájára, nyelvére és fogacskáira mutass. Ezt a játékot             az én kislányom nagyon szereti.


Ne drága, mindenféle csörgő-zörgő játékot, hanem magunkat, szeretetünket és szabadidőnket adjunk a babának!
Kellemes, babával együtt töltött időt kívánok!

Forrás: Jackie Silberg: Baba-móka (Alexandra Kiadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése