2014. október 18., szombat

A legkisebbek játékai II. - Mivel játsszon a baba 12-15 hónapos korig?

Az előző részben azt néztük meg, hogy mivel lehet lefoglalni egy 1 éves kor alatti babát. Most azt nézzük meg, hogy mit játszhatunk egy 12-15 hónapos kor közötti kisgyermekkel.
Mivel az egy éves kislányomnak most vasárnap volt a szülinapja, már ismerkedünk ezekkel a játékokkal is. Nagyon tetszenek neki, bár van egy-két olyan játék, ahol saját szabályokat gyárt, de úgy gondolom, hogy ez ebben a korban bőven belefér, sőt!
Most is 5 játékos feladatot mutatok be. Lássuk!



  1. Mássz ide! - Általában ebben az időszakban már másznak, így ez a játék nagyon élvezetes tud lenni. Gyermeked egyik kedvenc játékát tedd a szoba egyik sarkába. Először mássz oda Te, majd fogd meg a játékot és, mintha az beszélne, mondd a következőket: 'Na, kicsi ... (gyermek neve) ide tudsz jönni, hogy megfogjál?' Biztasd gyermeked, hogy másszon oda. Ha gyermeked már jár, vagy próbálkozik vele, akkor tedd a játékot olyan helyre, ahová a mászásból fel is kell állnia. Még egy változat a mászásra, lehet versenyezni, hogy ki ér oda hamarabb a játékhoz. Ez nagyobb testvérekkel nagyon izgalmas játék! De kérjük meg, hogy néha hagyják a babát is előbb odaérni, hiszen ez mégis csak az ő játéka :) 
  2. Tologató - Kerítsünk olyan könnyű játékokat, amelyeket tologatni, lökdösni lehet, például plüssállat, vagy kerekes jármű. Számolj: 'Egy, kettő: lököm!' és lökd oda hozzá a kiválasztott játékot. Most ismét számolj, csak a végén a babát kérd meg, hogy lökje hozzád vissza. Ez a játék kiválóan fejleszti a gyermek koordinációs készségét és önbizalmát.
  3. Szeressük meg! - Ez a játék fejleszti a gondoskodási készséget. Vegyétek elő a kicsi valamelyik kedvenc babáját, vagy plüss állatát és üljetek le egymással szembe. Vedd kézbe a babát vagy az állatkát és ringasd el, közben kedves becéző szavakat mondj, például ilyeneket: 'Szeretlek!' vagy 'Szeretek veled játszani' vagy ' Olyan jó téged megsimogatni!' Most gyermeked játssza ugyanezt, add a kezébe a babát és kérd meg, hogy ringassa, puszilja meg. Addig érdemes játszani ezt a játékot, míg élvezi. 
  4. Éneklő szavak - A technika lényege, hogy éneklő hangon beszélj gyermekedhez. Vedd kézbe és kedvenc dalát énekeld kétféleképpen. először normál hangon, majd magas hangon, kántálva. Nálunk jól bevált a módszer, ugyanis furcsán néz, amikor a második verziót éneklem. :)
  5. Ének-paskoló - Ezt a játékot bármikor lehet játszani, fürdetéskor, pelenkázáskor, vagy csak úgy. Énekeld el gyermeked valamelyik kedven dalát úgy, hogy a dal minden sorának utolsó szava helyett paskolsz egyet a pofijára, én például az orra hegyét nyomom meg. Péládul: "Süss fel ... " (itt kihagyom a napot, és megnyomom az orrát) fényes ... (itt szintén kihagyom az utolsó szót és megnyomom ismét az orrát) és így folytatjuk, míg a dal végére nem érünk. Ez a játék nagyon jól fejleszti a ritmusérzéket és a hallást.

Úgy gondolom, hogy a fenti játékok jó mókának bizonyulnak, nálunk már bizonyítottak. A kicsi élvezi az együtt töltött játékot és ez a legfontosabb.

Jó szórakozást kívánok!

Forrás: Jackie Silberg: Baba-móka (Alexandra Kiadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése